Båtsikkerhet: 7 tips for å ivareta sikkerheten om bord

Båt med oransje livbøye


Vær trygg på sjøen! Her er 7 tips som skal hjelpe deg å ivareta båtsikkerheten. Disse bør du kunne sjekke av før du legger ut på vannet.


1. Sjekk værmeldingen før du drar ut

Væromslag skjer hyppig, særlig her til lands. Det kan blåse opp eller komme hagl på det som føles som et øyeblikk. Da skal du være forberedt. Har du på båtkalesjen, holder du deg selv og passasjerene tørre. I hvert fall hvis kalesjen er impregnert.

Husk også at det er ingen skam å snu og ta seg til land!


2. Følg sjøveisreglene

Lær deg reglene for ferdsel på sjøen. Slik blir du en ansvarlig båtfører og unngår ulykker. Samarbeid i trafikken er like viktig i vann som på land, så pass på fartsregler og vikeplikt. Husk lanterereglene.

Er du født i 1980 eller senere, må du ha bestått båtførerprøven for å føre båter som er lengre enn 8 m eller som har motor på over 25 hestekrefter. Om du er født før 1980 er det anbefalt å ha bestått båtførerprøven, men det er ikke obligatorisk.


3. Bruk redningsvest

Du og dine passasjerer skal alltid ha på godkjent flytevest eller redningsvest når dere er om bord i båter på under åtte meter. Det samme gjelder for båter i fart. Se til at alle har redningsvest i riktig størrelse.


4. Vær opplagt og dropp alkoholen

Promillegrensen er 0,8 for båtfører. Sørg for å være edru og uthvilt!


5. Ikke overbelast båten

Hold lavt tyngdepunkt i båten og ikke reis deg med mindre du må. Sett foten så nært midtlinjen som mulig når du gå om bord i småbåt eller kano, det er tryggest.


6. Ha nødvendig sikkerhetsutstyr tilgjengelig om bord

Tau slites av saltvann og sol, så før jevnlig tilsyn med tauene. Sørg også for at de alltid er riktig kveilet, slik at det ikke stopper opp når du skal slenge ut en redningsbøye eller liknende. Se tauverk i nettbutikken.

Du bør ha festet et tau til flyteutstyret og ha redningsbøye eller annet flyteutstyr for hånden slik at du kan kaste dette ut til den som har falt ut i vannet. Fest helst også en lykt til flyteutstyret eller tauet for ekstra sikkerhet.

Den som har falt uti kan bli farlig nedkjølt, selv om sommeren, så skift til noe tørt så fort som mulig. Ha gjerne med ekstra, tørre klær når dere drar ut.


7. Vær forsiktig ved redning

Ikke hopp uti selv, det er en ekstra trygghet at du er på stabil grunn når noen skal reddes. Skal du berge noen om bord i liten båt, bør du prøve å løfte personen om bord via baugen eller akterenden. Hvis ripa kommer under vann, kantrer båten lett.

Dersom båten kantrer, men fortsatt flyter, skal du bli ved båten og vente på hjelp. Klatre opp på båten hvis den er stabil nok.

Om strømmen fører deg nedover elva, kan du prøve å “sitte” i vannet med beina foran deg i fartsretningen og styr retningen med armene. Slik beskytter du deg best mot stein og annet du kan slå deg på. Hold beina høyt i vannet slik at du ikke setter deg fast i bunnen og dras under vann.