Hvordan fjerne bunnstoff på båten?

Båt uten bunnstoff


Bunnstoff smøres på båten for å beskytte den mot groe og friksjon som kan senke hastigheten. En ting er å smøre båten med bunnstoff, noe helt annet er å fjerne det. Jobben krever både tålmodighet og høy arbeidsmoral, men lønner seg absolutt over tid!


Fjern bunnstoffet når du tar opp båten

Om du vil gjøre jobben litt enklere så er det lurt å fjerne bunnstoffet i det du tar opp båten for vinteren. Da er skroget fuktet og bunnstoffet lar seg enklere skrape av enn om du venter til våren.


Ulikt bunnstoff krever ulik behandling

Ulike typer bunnstoff krever ulike fremgangsmåter for fjerning. Hardt bunnstoff er det mest robuste og ligger som et tykt beskyttende lag gjennom hele båtsesongen. Mykt bunnstoff brukes gjerne på saktegående båter og gir litt mindre beskyttelse enn det harde. Selvpolerende bunnstoff krever mindre vedlikehold da det, som ordet tilsier, sliper seg selv. Gjennom båtsesongen vil laget bli litt og litt tynnere da det fjerner seg for å samtidig fjerne groe.
Vet du ikke hvilket bunnstoff som er på båten fra før så kan du enkelt dra håndflaten over skroget og sjekke. Får du malingsrester på håndflaten er det mest sannsynlig selvpolerende bunnstoff. Gjør du ikke det er det enten mykt eller hardt bunnstoff, som begge må skrapes av.


Hvordan fjerne bunnstoff?

Siden selvpolerende bunnstoff sliper seg selv trenger du ikke gjøre stort mer enn å gi båten en grundig vask og spyle med høytrykksspyler. Båten er da klar for et nytt lag med selvpolerende bunnstoff.

Har du derimot benyttet mykt eller hardt bunnstoff, eller skal bytte til en ny type bunnstoff, så er prosessen litt lengre.

  1. Bruk bunnstoffjerner eller malingsfjerner for å gjør skrapingen enklere.
  2. Test først på et lite område for å være trygg på at middelet ikke fjerner grunnlakken eller gelcoaten.
  3. Påfør maling-/bunnstoffjerner på hele båten med en malingsrulle eller pensel.
  4. Dekk gjerne skroget med byggplast eller aluminiumsfolie for å forhindre at løsningsmidlene fordamper under prosessen.
  5. Sjekk bruksanvisningen og la produktet virke i angitt tid. Dette kan være alt fra 15 minutter til 24 timer.
  6. Dekk bakken under båten med en presenning slik at du enkelt kan samle bunnstoffrestene og levere det til en miljøstasjon etter skraping.
  7. Finn frem en malingsskrape eller sparkel og skrap av bunnstoffet.
  8. Spyl båten grundig.


Ny sesong, nytt bunnstoff

Etter dette kan du gi deg selv en god klapp på skulderen. Båten er nå klar for nytt bunnstoff og snart en ny sesong! Her kan du lese mer om hvordan du stoffer båten.