Hvordan ta en grundig båtvask

Mann som vasker en hvit båt


Når våren begynner å nærme seg og båten skal på vannet kan det være lurt å ta en grundig vask av båten. Det er flere veier til målet. Man kan benytte seg av dyre spesialmidler eller man kan bruke det man finner i hjemmet.

Her gir vi deg noen tips til hvordan man kan ta en grundig utvendig båtvask.


Gjør det enkelt – bruk det du har

Ønsker man å bruke husholdningsprodukter fremfor spesialmidler, kommer du langt med Zalo, Jif og skurekrem.

Finn frem en bøtte med vann og bland rikelig med Zalo i vannet. Bruk så en børste, kost eller svamp og skrubb løs på båten. Stort sett vil dette ta det aller meste av smuss og skitt. Skyll så båten med rent vann for å fjerne alle såperestene.

Det er verdt å merke seg at Zalo er fettløselig og dermed også fjerner voksprodukter, så har du vokset båten må du belage deg på å gjøre dette igjen.

Fjerner ikke Zalo alt smusset kan man bruke Jif eller annet skuremiddel for å ta det resterende. Her er det også viktig å bruke mye vann for å fjerne såperestene.

Merk at skuremidler som ikke er fortynnet ofte er meget kraftige og kan gi en matt farge på plastbåter med gelcoat. Da vil du mest sannsynlig måtte polere båten etterpå for å få glansen tilbake.


Svarte streker

Av og til kan man finne svarte streker og lignende som en vanlig båtvask ikke klarer å fjerne. Da kan det være nødvendig å gå til innkjøp av spesialmidler. Det finnes flere effektive midler på markedet, og disse kalles typisk «Black streak remover».

Slike renseprodukter kommer som oftest i spruteflasker og brukes rett på skroget, eller det kan påføres med et tøystykke eller fille. Stoffet bør få virke en 10 minutters tid før du gnir det av mens du spyler området rikelig med vann.

Når båten er vasket gjenstår det bare polering og/eller voksing før den er klar til sjøsetting.


Båtkalesjen

Har du båtkalesje er det også viktig at denne blir tatt godt vare på. Her finner du noen tips til vask og vedlikehold av kalesjen.

Les også mer om og bestill: