Lanterneregler for småbåt – vanlige spørsmål og svar


Her kan du lese om regler for bruk av lanterner i småbåt. Under har vi samlet spørsmål som ofte dukker opp.


Hva forteller lanternene?

Du har lanterner på båten for at det skal være enkelt for andre båtførere å se hvilken retning du har, slik at de kan oppfatte båtens størrelse og se hvem som har vikeplikt. Dette fungerer på samme måte for deg når du leser lanternetoppsettet på andre båter. Lanternene er til for alles sikkerhet på vannet.


Hvilke lanterner trenger jeg?

Går båten din fortere enn 7 knop, eller er over 7 meter lang, må du utstyre den med full lanterneføring. Det inkluderer hvit topplanterne, sidelanterner (rød på babord side og grønn på styrbord side), hvit akterlanterne og en rundtlysende ankerlanterne til når du ankrer opp båten.

Dersom båten din er mindre enn 7 meter og kjører saktere enn 7 knop, holder det med en hvit, rundtlysende lanterne som er synlig fra alle kanter. Dette passer for eksempel til små motor-, seil- og robåter samt kajakker og kanoer. Her finner du båtlys for småbåter.

For seilbåt trenger du lanterne på styrbord, babord og akter når du seiler. Når du bruker motor, gjelder reglene for motorbåt.


Når skal lanternene være tent?

Lanternene skal være tent fra solnedgang til soloppgang. Det er forbudt å kjøre båt uten korrekt lanternemerking i mørket og når det er dårlig sikt, for eksempel ved tåke, regn- eller snøvær. Det gjelder uavhengig av størrelse på båten og farten du kjører i.

Pass på at ikke du bruker annen belysning på båten som kan skape misforståelser i trafikken.


Hvilket ansvar har jeg for bruk av lanterner?

Du er er pliktig til å kontrollere at lanternene er godkjent for båten og at de fungerer. Vær nøye med vedlikehold av båten og ta den på service jevnlig.

Båter som du har kjøpt fra en forhandler skal ha korrekte lanterner, men vær ekstra oppmerksom hvis du gjør arbeid på båten i etterkant eller kjøper en brukt båt.

Ha gjerne et sett med batteridrevne nødlanterner i båten som du kan ta fram hvis det blir nødvendig.


Hva skjer om jeg ikke følger reglene for bruk av lanterner?

Dersom du ikke følger reglene som gjelder for din båt, risikerer du bøter. I tillegg kan du få utfordringer med forsikringsselskapet ditt hvis noe skjer mens du fører en båt med feil bruk av lanterner.

Det viktigste er likevel at du utgjør en fare for deg selv og andre hvis du ikke har korrekt oppmerking av båten. Dobbeltsjekk derfor alltid før du legger ut på vannet.


Hvordan fester jeg lanternene?

Topplanternen skal stå i båtens senterlinje, minst 1 m over sidelanternene. Denne har hvitt lys.

Sidelanternene skal lyse rett forover og ut til siden med en bue på 112,5 grader. Alternativt, hvis båten er under 20 m lang, kan du ha en kombinert sidelanterne som monteres på midten av båten. Grønt lys skal være på styrbord side og rødt lys på babord side.

Akterlanternens hvite lys skal monteres så nærme akterenden av båten som mulig og lyse i en bue.

Ankerlanternen skal lyse minst to nautiske mil og brukes når du ankrer opp et sted som ikke er sikret som båtplass eller hvor du kan komme i veien for båter i fort. Denne har hvitt lys som lyser i 360 grader.

Pass på at ingenting kommer i veien for lysene fra lanternene eller at lysene reflekteres i skinnende gjenstander i båten. Les mer om lanterneføring i mørket hos Redningsselskapet.