Lappe båtkalesjen? Disse feilene må du unngå

Fotografi av revnet kalesjesøm. Illustrasjonsbilde til artikkel om å lappe båtkalesje.


Med mye bruk over tid, vil kalesjen din kunne få skader. Det er som oftest mer lønnsomt å reparere enn å kjøpe ny. I nødsituasjoner er det fint å ha lappesaker for hånden, men hvis du vil ha flere gode år med kalesjen din, må du overlate reparasjonen til en profesjonell.


Vanlige skader

  • Slitasje på sømmer – vanlig over tid
  • Rifter – strekkskade eller kommet i kontakt med noe skarpt
  • Morken duk – kalesjen har vært oppbevart fuktig


Tetting av kalesjen i nødsituasjoner

Det er lurt av deg å ha lappesaker i båten, slik at du er forberedt hvis uhellet er ute mens du er på tur og hjelpen er langt unna. Ha for hånden et lite syskrin med en egnet lapp som kan fungere frem til permanent tetting av skade. Det beste er om du har restebiter i samme farge og kvalitet som kalesjen. Kom innom oss i Holmestrand hvis du trenger hjelp. 

For best mulig resultat må du sy lappen på plass med en industrisymaskin. Dersom du syr med vanlig nål og tråd, lag så få hull i kalesjen som mulig. Hvis du er ute på tur, finner du kanskje noen med kraftig symaskin som kan hjelpe deg. Om ikke så er det uansett bedre å sy på en lapp selv enn å bruke lim eller tape. Nålhullene kan alltid dekkes senere, men lim gir varige skader.

Det eneste vi kan garantere for at vil fungere i lengden, er om vi reparerer kalesjen for deg ved vårt verksted. Hvis du har vært virkelig uheldig, og skaden på kalesjen er uhelbredelig, kan vi også sy en ny kalesje med din gamle som mal.


Disse feilene må du unngå

Du har kanskje lest velmente råd om å bruke tape eller lim for å tette rifter og hull. Dette må du for all del være forsiktig med, da det etterlater limrester på duken som er vanskelig eller umulig å fjerne og gjør opprettingen vanskelig.

Resultatet etter bruk av tape eller lim er ofte at vi må bruke større lapper på det skadde området når vi skal reparere duken og dette blir en unødvendig stor utgift for deg. Det som er kjapt og billig, blir med andre ord dyrt i lengden.

Dersom skaden er på vindusplasten, er det nyttig å vite at du kan bytte hele vinduet hos oss.