Tid for å ta opp båten? Tips til når, hvordan og lagring

Båt som blir tatt opp med kran


Gi båten ekstra kjærlighet når du tar den opp for å lagre den til neste sesong. Enten du lar båten stå på henger, inne eller under presenning, trenger den pleie før den settes bort.


Vask båten utvendig og innvendig

Spyl båten med ferskvann, slik at du får vekk mest mulig smuss og salt fra vannet. Du sparer mye arbeid på å fjerne groe og skjell med det samme du tar opp båten.

Vask deretter med egnet såpe. Her finner du egnede produkter til båtpleie og gode svamper og børster til båten. Ikke la det ligge igjen vann noe sted, tørk opp underveis.

Skal du stoffe båten om våren, er det en god idé å skrape den om høsten, samtidig som den er fuktig fra å ha ligget i vannet.

Les flere tips til å vaske båten innvendig og til den utvendige båtvasken.


Stell motoren

Kjør motoren i ferskvann for å rense dens systemer, også innenbordsmotorens sjøvannsystem.

Sjekk frostvæskenivået og mål frysepunktet. Bytt gjerne motorolje og -filter, og fyll opp drivstofftanken med det samme.

Hvis du mistenker at drivstofftanken ikke er helt ren, tømmer du den, rengjør den og bytter samtlige drivstoffilter.

Rengjør, beveg på og gni inn alle bevegelige deler med et tynt lag fett. Gjelder også bunnventiler og overbordventiler. La dem gjerne stå åpne når båten står på land.


Luft ut båten og tøm septiktanken

Luft ut båten, også motorrommet. Dette gjør du for å begrense kondens.

Dersom du har septiktank, tømmer du denne.


Sjekk strømbryter og utstyr

Steng av hovedstrømbryteren, eventuelt koble fra batteriet. Lagre det på et tørt sted.

Kontroller brannslukkingsutstyret, sikkerhetsutstyr og pyroteknisk utstyr. Lag deg en rutine om å sjekke utløpsdatoer hver gang du tar opp båten.

Ta med det du kan på land for å lagre det frostfritt. Installer gjerne en frostvakt for å holde temperaturen i lugar og motorrom, særlig hvis du lar båten stå utendørs.


Beskytt kalesje og tekstiler

Sjekk at båtkalesjen er i god stand før du pakker den sammen. Vi anbefaler at du tar kalesjen av båten og lagrer den et lunt og tørt sted. Riktig oppbevaring forlenger dens levetid, så hvorfor ikke benytte deg av kalesjehotell?

LES OGSÅ: Kan jeg beholde kalesjen på om vinteren?

Ta ut puter, duker og andre tekstiler i båten, slik at de ikke blir utsatt for jordslag.