Tips til innvendig vask av båten


Det er vanlig å vaske skrog og annet utvendig på båten før den settes på vannet. Dette er en viktig del av båtens vedlikehold og noe vi tidligere har gitt noen tips om i denne artikkelen.

Det vi skal ta for oss her, og noe man også bør tenke på, er den innvendige vasken av båten. Ikke bare er det hyggeligere med en ren båt, men det kan også være lurt med tanke på hygiene, helse og sikkerhet.


Den innvendige vasken – steg for steg

Når man skal vaske båten innvendig trenger man gjerne noen hjelpemidler, og man kommer langt med ting man finner hjemme.

Utstyrsliste:

  • Støvsuger
  • Klut/skrubb/svamp
  • Bøtte
  • Vann
  • Klorin
  • Zalo
  • Jif
  • Skuremiddel

Start med å fylle ca. en desiliter Zalo i en tilitersbøtte med vann. Zalo er meget anvendelig og kan brukes på de fleste overflater som plast, tre og metall. Oppvaskmiddelet kan også brukes til å vaske tepper og motorrom.

Merk at Zalo er fettløselig så vær litt forsiktig om du skulle ha overflater dekket med voksprodukter.

Når bøtten er fylt opp er det bare å ta en klut eller skrubb å sette i gang.

  1. Start gjerne med å vaske og støvsuge dørk (gulv), skott (vegger), tak og vinduer. Husk også å rengjøre ventiler da disse fort kan bli møkkete og med det fungere dårligere.

  2. Rengjør så inne i hyller, skuffer og skap samt kjøleskap og andre oppbevaringssteder.

  3. Puter, gardiner og forheng kan legges i bløt i klorin om de har fått jordslag.
    Båtputer eller andre overflater som er trukket i skai/kunstig lær kan også vaskes med fettløselige midler som Zalo om det er sølt olje eller lignende, eller klorin om de har fått jordslag. Bruk en svamp eller skrubb og husk å skyll godt med vann etterpå.
    Tekstiler (dyner, puter, duker og lignende) bør skylles i ferskvann med jevne mellomrom da saltbefengte tekstiler holder godt på fuktighet.

  4. Kontroller at alle elektriske ledninger og kontakter er i orden. Særlig ledninger som går gjennom skott og skap. En gjennomgang av det elektriske er meget viktig for å unngå brann.

  5. Kontroller så gasstilkoblinger, gasslanger og test for lekkasjer.

  6. Tøm vanntanken og fyll på med friskt vann.

  7. Kontroller batterier. Koble fra plusspolene og børst, puss og smør kontaktene før du kobler på igjen.

  8. Sjekk alt nødutstyr og se til at ikke noe er utgått på dato eller ødelagt. Sist, men ikke minst, kontroller at brannslukningsapparatet er intakt og klart til å brukes.


Båtkalesjen

Har du båtkalesje er det også viktig at denne blir tatt godt vare på. Her finner du noen tips til vask og vedlikehold av kalesjen.

Les også mer om og bestill: