Tyverisikring av båt – tips til å sikre båten mot tyveri

Båt festet med hengelås


Sikre båten mot tyveri, så kan du lettere unngå at det skjer eller i det minste begrense omfanget. Her kan du lese våre beste tips innen tyverisikring.


Lås båten og motoren og bruk advarselsmerker

Det stjeles særlig mange påhengsmotorer gjennom året, mange blir solgt i utlandet. Lås derfor båten og motoren med forsikringsgodkjent utstyr og se til den med jevne mellomrom. Sjekk at lås og kjetting er i god stand og tåler en sesong til. Her kjøper du båtlåser og wire.

Advarselsmerker kan ha stor effekt på tyver. Husk å bytte slitte merker med nye.


Ikke fortøy båten i baugkroken

Bruk gjerne wire og hengelås for å låse fast båten, men vær obs på at baugkroken kan være uherdet og dermed lett å klippe av for tyver. På noen båter er den også enkel å skru av. Da er du like langt.


Ha båten på land utenfor sesong

Ikke la båten ligge lenge uten tilsyn, særlig hvis den ligger til kai i en båthavn uten vakthold. I perioder med lite ferdsel, er båten i større fare for innbrudd. Ta derfor båten opp på land når du er ferdig for sesongen, og gjerne ikke vent til siste liten.

Ideelt sett oppbevarer du båten i egen garasje, betaler for lagerplass eller lignende. Cluet er å ha den et sted der den ikke er lett å få øye på. Står båten på båthenger i oppkjørselen din, er den langt lettere å stjele.


Ikke oppbevar verdisaker i båten

Ikke ha dyrt og lett salgbart utstyr liggende synlig i båten. Ta det med deg hjem om du kan.


Registrer båten din og fotodokumenter den

Ta bilde av båten og motoren fra ulike vinkler foran hver sesong, gjerne før sjøsetting. Dersom båten din blir stjålet, letter dette arbeidet med etterlysningen.

Noter også ned skrog- og motornummer og registrer gjerne båten i småbåtregisteret for lettere å kunne identifisere den. Vurder gjerne GPS-sporing.


Sjekk forsikringen din

Hva dekker forsikringen og hvilke krav må du innfri mtp. sikring av båten? Sjekk også om du har husket å inkludere eventuelle oppgraderinger av båten i forsikringspakken din.


Samarbeid i båthavnen

Det beste er om du har sjanse til å ha båten din i en bevoktet båthavn. Om ikke så kan uansett alle i båthavnen gjøre sitt. Ser alle til nabobåtene, har dere et slags nabolagsvaktsystem. Det kan fungere veldig bra.

I alle tilfeller bør du ikke etterlate båten din i et mørkt og øde område, for der kan kjeltringer ferdes fritt.