Vask, vedlikehold og oppbevaring av båtkalesje

Hvite båter på en brygge med båtkalesjer


En kalesje kan vare veldig lenge hvis du tar godt vare på den. Etter noen år vil sømmene begynne å rakne, men det betyr ikke at du må kjøpe ny kalesje.


Vedlikehold av båtkalesje

Har du tilgang til ferskvann er det smart å skylle kalesjen hver gang du har brukt båten med kalesjen oppe. Spesielt viktig i saltvann.
Flekker og fuglemøkk bør du fjerne med en gang.


Vask

Zalo er til oppvasken, ikke kalesjen, da blir impregneringen borte, og det vil du ikke. Det beste er å vaske med naturprodukter som helt vanlig mildt grønnsåpevann. Bruk gjerne en svamp, men ikke skrubb for hardt, og unngå å vaske på tvers av sømmene.
Du kan vaske den mens den sitter på, men er den skikkelig skitten kan du la den ligge i grønnsåpevann i et døgn før du vasker den med svamp. Vannet bør ikke overstige 30 grader, så unngår du eventuell krymping. Bruk et badekar eller et plaskebasseng.

Har kalesjen fått jordslag kan du fjerne dette med jordslagfjerner og vann i forholdet 50/50. Viktig å lese veiledningen nøye.
Heng den så opp og skyll godt i flere omganger med hageslangen – ikke bruk høytrykksspyler.


Tørking

Ikke sentrifuger kalesjen, det sliter unødig mye på kalesjen. La den lufttørke, helst i skyggen. Fest den på båten mens den er fuktig, så vil den passe perfekt.
Vasker du den for å pakke den bort, er det viktig at den blir absolutt helt tørr. Husk at sømmene tørker saktere enn duken.


Impregnering

Etter vask bør du impregnere, husk å unngå søl på vinduene. Impregnering bør du gjøre hvert år.
Det kan være smart å smøre inn sømmer og kanter med vaselinolje, stearin eller annet egnet stoff for å tette hullene som en nål etterlater seg.


Oppbevaring av kalesje

Både duken og sømmene må være hundre prosent tørre før du bretter sammen kalesjen. Ikke brett vinduene, det skader plasten.
Oppbevar kalesjen på et tørt sted for å unngå jordslag og sømmer som råtner.


Ønsker du å få renset eller reparert båtkalesjen din?

Kalesjefix tilbyr full rens, impregnering og reparasjon av båtkalesjer. Send inn en bestilling her eller kontakt oss for mer informasjon.

Les også mer om: